Основи за транспорт со рамно лежиште: Сè што треба да знаете

На PGT Trucking , ние сме специјализирани за транспорт со рамно лежиште, поддршка на челик, градежни материјали, машини, нафта и гас, суровини, алуминиум и автомобилска индустрија. Пазарот на камиони со рамно лежиште е проценет на 19 милијарди долари , а побарувачката во индустријата останува висока, при што сегашниот национален сооднос на рамно лежиште товар и камион во просек изнесува 15,68 товари по камион во споредба со 2,02 товари по камион во сегментот на суво комби. Како што САД се упатуваат кон пролетта, превозниците со рамно лежиште на камиони очекуваат сезонски подем, транспортирање градежни материјали, земјоделска опрема, залихи за уредување и многу повеќе. Камионите со рамно лежиште се витална компонента на синџирот на снабдување во САД, па ајде да ги разгледаме основите, давајќи ви сè што треба да знаете за работа во транспорт со рамно лежиште.

Што е транспорт со рамно лежиште?

Камионот со рамно лежиште вклучува влечење на приколка со отворена палуба, „рамно лежиште“, која нема ѕидови како суво комбе или приколка со кутии. Отворената палуба дозволува товарот да се товари од различни агли со помош на виљушкар или кран, што ги прави приколките со рамно лежиште идеални за транспорт на големи, гломазни стоки. Карактеристичен фактор на транспортот со рамно лежиште е обезбедувањето на товарот. Бидејќи товарот е поставен на отворена палуба, товарот мора да се прицврсти на приколката со рамно лежиште за да се спречи движењето на стоката за време на транзитот. Возачите на камиони со рамно лежиште мора физички да го прицврстат товарот на врвот на приколката, кревајќи тешки синџири, церади и друга опрема. Тоа е физичка работа која вклучува повеќе од само возење камион!

Типични производи со рамно лежиште:

 • Челични калеми, плочи или лимови
 • Табла и ролни од хартија
 • Цевка
 • Граѓа
 • Мелнички ролни и инготи
 • Структурни шини и греди
 • Монтажен бетон
 • Прекривка, ќерамиди и супер вреќи
 • Машини

Видови приколки со рамно лежиште:

 • Рамно лежиште : Приколка со отворена палуба со должина од 48' или 53' со висина од 5'.
 • Степена палуба : Приколка со отворена палуба со долна и горна палуба, која се користи за влечење товар што не може да се собере на стандардна приколка со рамно лежиште поради ограничувањата на висината. Долната палуба е пониска до земјата од стандардната приколка со рамно лежиште.
 • Отстранлив гуски грло (RGN) : Отворете ја приколката на палубата со отстранлив преден дел, создавајќи рампа за да го помогнете процесот на товарење. RGN приколките се дизајнирани за транспорт на високи и/или долги стоки.
 • Conestoga : Специјализирана приколка со рамно лежиште со правоаголна надворешна обвивка/церада што се преклопува за време на процесот на полнење како хармоника. Кога приколката Conestoga е затворена, товарот е заштитен од елементите без потреба од дополнителни церади.
 • Страничен комплет : Приколка со странични панели направени од дрво/стаклени влакна и кружна обвивка/церада одозгора, обично се користи за товар што не е претходно пакуван.

Што е обезбедување на оптоварување?

Правилното прицврстување на товарот е една од главните задачи за возач на камион со рамно лежиште. Федералната управа за безбедност на моторни превозници (FMCSA) поставува правила за обезбедување на товарот за сите комерцијални моторни возила што носат товар што работат во меѓудржавна трговија. Овие прописи се на сила за да се спречи било каков товар да се префрли или да падне од приколката, со што нашите автопати се безбедни за возачите на камиони и другите возачи.

Штом приколката со рамно лежиште е натоварена со стоката, одговорноста на камионџијата е правилно да го обезбеди товарот. Видот, тежината, должината, положбата на товарење и големината на стоката се фактори за одредување на правилниот метод на обезбедување, вклучувајќи го и бројот на уреди за обезбедување што ќе бидат законски барани од FMCSA. Политиката на компанијата на PGT додава уште еден дополнителен уред за обезбедување над бројот што го бара FMCSA како дел од нашата посветеност на безбедноста .

Опрема за обезбедување:

 • Закосена граѓа/насип
 • Блок на патување
 • Лавици за намотки
 • Синџири
 • Сврзувачки елементи за прекрстување
 • Заштитници на рабовите (метал и пластика)
 • Гумени појаси
 • Гумени банџи (банџи НЕ се користат за обезбедување опрема или товар)
 • Челични церади
 • Ремени
 • Џеј-куки

Возачите на камиони со рамно лежиште користат синџири, врзива и ремени за да ја врзат стоката, а дополнителните блокови за загради и патувања може да се користат за да се спречи движењето напред. Штом товарот е прицврстен, возачот на камионот со рамно лежиште мора потоа да го шиша товарот, заштитувајќи го товарот од временски услови и остатоци (во зависност од видот на стоката и инструкциите на клиентот). Челичните церади може да тежат 65 фунти или повеќе, а возачите на камиони со рамно лежиште мора да бидат способни да ги креваат, носат и маневрираат со овие церади. Камерата е една од физичките најтешките работи за возач на камион со рамно лежиште, но тие се гордеат што добро ја вршат својата работа!

Откако товарот е прицврстен, возачот на камионот со рамно лежиште може да тргне надвор, започнувајќи го возењето за да изврши сигурна и навремена испорака. Но, работата сè уште не е завршена! Прицврстувањето на товарот мора рутински да се проверува на патот за да се осигура дека ништо не е поместено и дека синџирите и ремените се сè уште затегнати.

Вчитај проверки за безбедност:

 • Во првите 50 милји или 1 час, кое и да е прво
 • На секои 150 милји или 3 часа потоа, кое и да е прво
 • При секоја промена на дежурниот статус
 • Веднаш по тешко сопирање или заобиколувачки маневар

Што го прави одличен возач на камион со рамно лежиште?

Безбедност! Возачите на камиони со рамно лежиште се посветени на безбедноста со тоа што го чуваат товарот, возат дефанзивно и ги следат сите упатства, правила и прописи за безбедно работење. Овие возачи на камиони се посветени, работат надвор на екстремна топлина или студ, дожд или сјај, цел ден. Тие преземаат мерки на претпазливост за да се заштитат себеси и оние околу нив, осигурувајќи дека секој може безбедно да се врати дома кај своите семејства. Возачите на камиони со рамно лежиште се трпеливи. Тие се движат низ градежните зони, густиот сообраќај и расеаните возачи, а сето тоа останувајќи мирни зад воланот.

Возачите на камиони со рамно лежиште се педантни, посветуваат големо внимание на секој детал додека ефикасно комуницираат со нивните тимови за поддршка. Тие се природни решавачи на проблеми, подготвени да работат преку секоја ситуација што ќе им се најде на патот.

Пред сè, транспортот со рамно лежиште е физички. Овие возачи мора да бидат способни повеќе пати да се качуваат и спуштаат по приколката, да фрлаат синџири, да креваат церади и безбедно да маневрираат околу товарот. Успешните возачи на камиони со рамно лежиште ја сакаат акцијата!

Дали транспортот со рамно лежиште плаќа повеќе?

Да! Камионот со рамно лежиште е специјализирана област, а возачите на камиони со рамно лежиште може да очекуваат повисока плата од возачите на камиони за суво комби, заработувајќи во просек 13.000 долари повеќе годишно. Во PGT, на нашите возачи им се плаќа процент од транспортот на линијата, а нашите возачи на компанијата имаа просечна годишна бруто од 68.000 до 100.000 долари во 2022 година. Бидејќи камионот со рамно лежиште може да се користи за различни крајни пазари, постои голема побарувачка за овие талентирани возачи на камиони, а има многу товар цела година.

Како да аплицирам за PGT Trucking ?

Токму тука ! Процесот на аплицирање за работа на PGT е лесен - нашиот тим од искусни работодавци се подготвени да ви помогнат да станете следниот горд професионалец. Ќе ви ги дадеме ресурсите, поддршката и обуката за да ве направиме успешен возач на камион со рамно лежиште во PGT, именуван за еден од Топ 20 -те најдобри флоти за возење за 2023 година. Имаме опрема од доцниот модел, вклучително и сосема нови трактори за 2023 International и Peterbilt, и водечка програма за одржување во индустријата преку Penske Truck Leasing.

Предности на возачот на компанијата PGT:

 • До 28% од приходот за транспорт на линија
 • Плаќање за ориентација и обука
 • Преодна плата – гарантиран минимум за првите 8 недели
 • Медицинско, стоматолошки, осигурување на видот
 • Плата за одмор и годишен одмор
 • Осигурување на живот платено од компанијата
 • 401(k) со 100% совпаѓање (до 5% од бруто платата)
 • Стартувајте бонус за задржување, бонус за лојалност и бонус за упатување
 • И повеќе!

Искористете го предизвикот и аплицирајте уште денес!