Животот по воената служба: Ветерани во камионски транспорт

На единаесеттиот час од единаесеттиот ден од единаесеттиот месец, стапи на сила примирјето во 1918 година, што го означи крајот на Првата светска војна. Денес, 104 години подоцна, им оддаваме почит на 41 милион мажи и жени кои служеле во Соединетите Држави војската, набљудувајќи го историското значење на 11 ноември. Секоја година, Денот на ветераните е можност да им се заблагодариме на американските ветерани за нивната служба, посветеност и пожртвуваност, и PGT Trucking ја цени и ја цени посветеноста што овие мажи и жени ја покажаа кон нашата земја. Денес, и секој ден, ви благодариме за вашата услуга.

ВЕШТИНИ ЗА УСПЕХ

По активна должност, ветераните мора да ја започнат својата транзиција назад во цивилниот живот. Тие се соочени со започнување одново, наоѓање нов дом, нова цел и нова кариера. Додека членовите на службата поминуваат години усовршувајќи ги своите вештини во рамките на нивното специјализирано занимање, тие често се прашуваат како да ги применат тие вештини на работа откако ќе ја напуштат војската. Преодната фаза може да биде една од најтешките задачи за ветеран да управува, но кариерата во камионски превоз може да обезбеди непосредни можности за оние со воено потекло.

За Џејмс Делвиче, менаџер на PGT, Breakdown, тој го искористи своето искуство како дизел-механичар во Маринскиот корпус на Соединетите Држави за да помогне во водењето на неговата кариера во транспортот. Џејмс се приклучи на ПГТ по отслужување осум години, вклучително и две распоредувања во Ирак и Авганистан. Џејмс можеше да го искористи своето знаење како дизел механичар за да им помогне на возачите на PGT брзо да се вратат на патот, но војската му обезбеди на Џејмс повеќе од само механичка позадина.

„Преку Маринскиот корпус научив да бидам дисциплиниран, да се прилагодувам на секоја ситуација и да ги извршувам своите должности со чувство на итност“, вели Џејмс. „Овие квалитети ми помогнаа да успеам во PGT, особено во Одделот за одржување“.

Приближно 10% од вработените ветерани моментално работат во транспортот. Како што спомена Џејмс, ветераните имаат способност за транспорт со камиони - нивната дисциплина, напорна работна етика и севкупна приспособливост им помага да бидат успешни, градејќи долги, просперитетни кариери во индустријата. Возачот на компанијата PGT, Клифорд Хитон , верува дека педантната природа на војската исто така игра улога во помагањето на возачите на камиони со рамно лежиште да останат безбедни на патот.

„Во војската, мора да внимавате на секој ситник“, вели Клиф. „Има животи на коцка ако не, а тоа важи и за возење камион. Мора да останете фокусирани на патот за да ги заштитите сите околу вас“.

Клиф служеше во воздухопловните сили на САД 10 години, патувајќи низ 26 земји за време на неговата воена кариера. Тој сега вози за PGT како безбеден возач на милион милји и премиер професионалец, елитна флота на PGT возачи кои одржуваат високи перформанси и безбедносни стандарди во секое време.

Дејвид Брејнард, возач на компанијата PGT, можеше да го примени своето долгогодишно искуство во планирањето на маршрутата во Армијата на Соединетите Држави за возење камиони со рамно лежиште. Дејвид служел во Армијата 11 години како дел од операциите на конвојот, распоредувајќи се во Ирак и Куба за време на операцијата „Трајна слобода“, така што планирањето на патувањето како возач на камион со рамно лежиште му било природно. Дејвид го изгради својот успех во PGT за да стане сертифициран PRO тренер , со задача да ги обучи најновите возачи на PGT за основите за транспорт на рамно лежиште, вклучително и ефективно планирање на патувањето. Дејвид го најде својот вистински повик во PGT, неодамна беше прогласен за сертифициран PRO тренер на годината од PGT за 2021 година.

„PGT е одлична компанија за ветерани“, вели Дејвид. „Вредностите на PGT ги рефлектираат истите воени квалитети што ги споделуваме сите ние ветераните, и тука можете да изградите просперитетна кариера“.

ПОДДРШКАТА ВИ Е ПОТРЕБНА

Коди Кастелиќ, менаџер на ПГТ, Центар за оптоварување, заврши четиригодишна служба во воздухопловните сили на Соединетите Држави како специјалист за воздушен транспорт, дури и учествуваше во претседателските детали. По Воздухопловните сили, Коди одлучи да ја унапреди својата логистичка кариера и да се приклучи на ПГТ. Како Џејмс, Клиф и Дејвид, Коди најде успех во камионската индустрија поради сличностите меѓу војската и транспортот.

„Во воздухопловните сили и во ПГТ, сè е многу структурирано, а комуникацијата е критична“, вели Коди. „Овде постои другарство што го прави лесно да се вклопите и да се претставите добро“.

Тоа другарство доведе до тоа други ветерани да размислуваат за кариера во транспортот, како Џерет Шрефлер, претставник за односи со превозникот PGT. Џарет служел во корпусот на маринците на Соединетите Држави четири години како ракувач со кучиња, поминувајќи го времето доделено на Тајната служба на Соединетите држави. По војската, Џерет накратко посетувал настава на колеџ, но не бил сигурен за својата цивилна кариера. Џерет го запозна Коди на локален саем за кариера, зборувајќи за нивното слично воено потекло, а поради нивниот разговор, Џерет одлучи да влезе во индустријата за камиони.

„Морскиот корпус ми помогна да научам да се прилагодувам на непредвидени ситуации“, вели Џарет. „Транспортот е многу сличен на војската затоа што двете полиња постојано се менуваат, така што можев лесно да преминам во оваа нова улога и да бидам успешен“.

Соработник маринец Стивен Мишенер, возач на компанијата PGT, исто така ја препознава врската што ја делат воените ветерани, особено за возачите на камиони на пат. Стив служел во Маринскиот корпус на Соединетите Држави пет години како дизел-механичар, поминувајќи време во базниот камп на Маринскиот корпус Лежеун и Воздухопловниот борбен центар на Маринскиот корпус Твентинин Палмс. Стив е во PGT од 2004 година, признат како 10-годишен безбеден возач и член на нашата Premier Professional флота, и му е доверено да го вози камионот PGT Pittsburgh Panthers на фудбалските игри на Пит.

„Ветераните се грижат еден за друг“, забележува Стив. „Тоа е восхитувачка особина и никогаш не исчезнува. Имаме силно чувство за заедница во индустријата за камиони“.

ВИ БЛАГОДАРАМ

Ричард Блинкиевич, возач на компанијата PGT, никогаш не бегаше од напорна работа. Ричард служел во морнарицата на Соединетите држави четири години како механичар, поминувајќи две и пол години на тендер за подморници надвор од Шпанија. Ричард работел на различна опрема во морнарицата, вклучително и кранови кои натоварувале нуклеарни проектили во подморници, а основните механички вештини што ги научил ги применувал во својата цивилна кариера, секогаш вртејќи го клучот во одреден капацитет. Ричард се приклучи на ПГТ во 1997 година и имаше успешна кариера во камионетот. Додека се подготвува за неговото пензионирање од камионот (тој сè уште ќе биде зафатен дома), Ричард има неколку совети за следната генерација на возачи.

„Грижете се за себе, јадете правилно и одвојте време да ги правите вистинските работи“, советува Ричард. „Ова е напорна, но наградна работа, и вашето тело ќе ви се заблагодари во иднина“.

Во PGT, 8% од нашите корпоративни вработени и 7% од нашите возачи се воени ветерани. Горди сме на нивната услуга и ги поддржуваме нашите ветерани цела година. Ви благодариме на Џејмс, Клиф, Дејвид, Коди, Џерет, Стивен, Ричард и сите возачи и вработени на PGT кои ѝ служеа на нашата земја!

СМЕТАЈТЕ ЗА КАРИЕРА ЗА ТРАНСПОРТ ДЕНЕС

Со сегашниот недостиг на возачи на камион , ветераните можат веднаш да влезат во транспортната индустрија без да трошат години на високо образование. Постојат повеќе ресурси на располагање за да им се помогне на ветераните да започнат кариера во камионски транспорт, вклучително и опции за откажување од барањата за тестирање CDL врз основа на потврдено воено искуство. Сметката за ГИ дури може да помогне да се покријат трошоците за обука за ЦДЛ, со што ветераните ќе останат без долгови.

PGT има отворени позиции за драјвери на компании, оператори за набавки на лизинг, сопственици-оператори и корпоративни кариери . Контактирајте со нас денес за да започнете и да аплицирате сега !